![](/media/lib/361/n-ciastka-z-marihuana-7cd6c40c05acfbe6a3959c6df719d8a9.jpg)
Amerykanie badają fizjologiczne i behawioralne skutki spożycia pokarmów zawierających THC
12 sierpnia 2019, 10:39Naukowcy z Uniwersytetu Indiany przeprowadzili badania, w ramach których myszy dowolnie spożywały ciasto zawierające tetrahydrokannabinol w dawkach od 1 do 10 mg/kg masy ciała. Amerykanie podkreślają, że sposoby wykorzystania konopi są coraz liczniejsze i coraz większą popularność zyskują postaci jadalne. Posługując się takim modelem, można zaś będzie określić fizjologiczne czy behawioralne skutki spożycia pokarmów zawierających THC.
![](/media/lib/360/n-wolfia-dd9deb142c81762df5bdb962c5dc0173.jpg)
Wolfia - nowy gracz na rynku superpokarmów
6 sierpnia 2019, 10:42Bogata w białko, błonnik i przeciwutleniacze wolfia Wolffia globosa jest dobrze zapowiadającym się superpokarmem. Na dodatek ostatnio izraelscy naukowcy zauważyli, że po spożyciu węglowodanów zapewnia ona skuteczną kontrolę glikemiczną.
![](/media/lib/357/n-piessmakolyk-e15d9ff7238e15c3bf4b69c6a73b0c50.jpg)
FDA ostrzega: ksylitol może zabić Twojego psa
15 lipca 2019, 10:10Amerykańska FDA (Food and Drug Administration) wydała oficjalny komunikat, ostrzegając, że ksylitol – popularny zastępnik cukru – może być śmiertelnie niebezpieczny dla psów. FDA od lat otrzymuje sygnały o zatruciach wśród psów, które spożyły ksylitol.
![](/media/lib/356/n-solein-2e92cd417c206b69881265c3641f547a.jpg)
Solein – pożywienie z wody, elektryczności i powietrza uratuje Ziemię?
9 lipca 2019, 10:45Fiński startup Solar Foods produkuje żywność z wody, powietrza i elektryczności, wykorzystując przy tym proces podobny do warzenia piwa. Finowie twierdzą, że pozyskują najbardziej przyjazną środowisku proteinę.
![](/media/lib/158/n-szyja-e8f661fad66759063326f04aa5170ae0.jpg)
Większy obwód szyi może wskazywać na zespół metaboliczny. Naukowcy wskazali wartości graniczne
30 maja 2019, 05:14Obwód szyi pomaga wskazać osoby zagrożone zespołem metabolicznym.
![](/media/lib/350/n-kawa-8761dadabadb4ba468911efb00ed035d.jpg)
Coraz więcej wiadomo o wpływie kawy na jelita
20 maja 2019, 10:51Kawosze od dawna wiedzą, że ich ulubiony napój wspomaga pracę jelit. Naukowcy z Teksasu, którzy próbują ustalić, czemu dokładnie się tak dzieje, zauważyli, że wcale nie chodzi o kofeinę.
![](/media/lib/349/n-influencer-470554cd3a0c947597bd92125ca2a46a.jpg)
Fałszywe porady dietetycznych influencerów
10 maja 2019, 14:54Badania przeprowadzone na University of Glasgow wykazały, że 90% influencerów zajmujących się dietetyką i odchudzaniem udziela fałszywych porad. Naukowcy przyjrzeli się tym brytyjskim influencerom, którzy posiadają co najmniej 80 000 fanów w co najmniej jednym medium społecznościowym i zajmują się dietą odchudzającą.
![](/media/lib/348/n-czekolada-148b3b231e9dab3c03780ff6466c48db.jpg)
Konszowanie bez (fizycznych) tajemnic
9 maja 2019, 05:11Po raz pierwszy wykazano, czemu konszowana czekolada ma tak gładką teksturę.
![](/media/lib/348/n-diet-dash-8978ca06b8f2e54c2fd312d6983bb0ed.jpg)
Gra, która trenuje mózg w unikaniu słodyczy i cukrów dodanych
8 maja 2019, 12:47Amerykańscy naukowcy znaleźli sposób na ograniczenie ilości spożywanych cukrów dodanych i skuteczne odchudzanie. Dr Evan Forman z Drexel University przekonuje, że można wytrenować mózg za pomocą gry komputerowej, która obiera na cel część mózgu hamującą impulsy.
![](/media/lib/323/n-cukrzyca-a6f37af8d5f57ec31945b3d2897b26b6.jpg)
Inhibitory SGLT2 – leki przeciwcukrzycowe - mogą zwiększać ryzyko pewnego rodzaju martwiczego zapalenia powięzi
8 maja 2019, 05:13Inhibitory SGLT2 – doustne leki przeciwcukrzycowe - mogą zwiększać ryzyko zgorzeli Fourniera (ang. Fournier gangrene), martwiczego zakażenia, które najczęściej obejmuje skórę i tkankę podskórną moszny.